Iš kur tas polinkis valgyti mėsą, rūkyti, gerti?

Iš kur tas polinkis valgyti mėsą, rūkyti, gerti?

Klausimas: Svami, iš kur tas mano polinkis kartais valgyti mėsą, rūkyti ar gerti alkoholį?

Svamis: Vakar vienas pranešėjas pasakė, kad žmogus išsivystė iš beždžionės. Jūs išsivystėte iš akmens į augalą, paskui - į gyvūną, vėliau - į žmogų, tad savyje ir turite polinkius iš praeities. Visas pasaulis yra trijų savybių kombinacija: tamaso (inercijos), radžaso (veiklumo, judrumo) ir satvos (tyrumo, švaros). Viskas susidaro iš šių trijų savybių. Vieni žmonės turi daugiau inercijos ir judrumo, mažiau tyrumo. Kiti turi daugiau tyrumo ir mažiau judrumo bei inercijos. Tos pačios savybės žmonėse reiškiasi skirtingu mastu. Tamasas atėjęs iš tų laikų, kai buvote inertiška materija, džada – akmenys, kalnai, žemė. Radžasas atėjęs iš tų laikų, kai iš augalų išsivystėte į gyvūnus, - šiems reikėjo daug judėti, kad išgyventų, kad prasimaitintų. Gyvūnai turi ir tamasinių savybių. Yra tokių, kurie miega pusę metų, ir judrūs būna tik kitą pusmetį, ir taip yra dėl jų prigimtinio polinkio, likusio nuo evoliucijos pradžios.

Galiausiai išsivystoma iki žmogaus, kur savybių "rinkinys" pasipildo satva - tyrumo, švaros savybe. Tai yra dieviškasis komponentas. Kuo mažiau lieka tamaso ir radžaso ir kuo daugiau atsiranda satvos, tuo dieviškesni tampate.

Tad visi polinkiai ateina iš praeities. Jie vadinami samskaromis – polinkiais, kurie ateina iš ankstesnių įsikūnijimų. Vos gimę jūs nepradėjote vaikščioti, kalbėti, rašyti ar skaityti – to išmokote per tam tikrą laiką. Panašiai ir su kitais gebėjimais - per tam tikrą laiką vienų atsisakėte kaip nereikalingų, kitus įgijote, nes buvo reikalingi.

Polinkiai vienaip ar kitaip elgtis kyla iš praeities, tačiau juos galima įveikti nuolat prisimenant, kas jūs esate iš tikrųjų. Dievas nemėgsta gerti, rūkyti, valgyti mėsą. Gyvuliai mėgsta. Sau pasakyti: „Aš nesu gyvulys“ būtų tik pusė tiesos. Visa tiesa: „Aš esu žmogus, aš nesu gyvulys.“ Meskite šalin savo gyvuliškas savybes, stiprinkite dieviškąsias. Visa ši gyvenimo kelionė tam ir skirta. Kad atsiranda pagundų - tai natūralu. Jos nesiliaus tol, kol tapatinsitės su savo kūnu, bet gyvenimas tam ir skirtas - įveikti jas, nuolatos prisimenant, kad tikroji jūsų prigimtis - dieviškumas.

Šri Satja Sai Baba (per Madhusudaną Naidu)
Jungtinė Karalystė, 2015 m. rugpjūčio 30 d.

Šaltinis: Sai Vrinda
Bukletas apie Dieviškąjį vizitą Jungtinėje karalystėje 2015 m. rugpjūčio mėn.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :