Dvasingų pokalbių laikas baigėsi. Atėjo metas dvasingiems poelgiams

Dvasingų pokalbių laikas baigėsi. Atėjo metas dvasingiems poelgiams

Prie turtuolio, ką tik išėjusio iš šventyklos, prieina elgeta ir prašo išmaldos. Kaip žinote, Indijoje prie šventyklų prieglobsčio ieško daug varguolių. Elgeta prašo turtuolio:
- Susimildamas paaukok, ir danguje tau bus atlyginta.
Turtuolis atsisuka ir klausia:
- Kodėl neužsiimi kitu darbu, o čia prie šventyklos ubagauji?
- Pone, - atsako elgeta, - aš ubagauju prie šventyklos, o tu ubagauji šventykloje. Mes abudu ubagai.

Dievas nenori ubagų (angl. beggars), jis nori milžinų (angl. biggers) - didelės širdies ir kilnių poelgių žmonių; tokių, kurių širdis ištirpsta išvydus kitų vargą - štai tokie yra tikrieji dievo žmonės. Į šventyklą einama ne paprašyti dar daugiau - einama padėkoti Dievui už tai, kad davė daug daugiau, negu reikia, einama paprašyti suteikti stiprybės, kad galėtumėte pasidalinti su tais, kurie turi mažiau, kad galėtumėte pasitarnauti ir būti naudingas kitiems žmonėms ar bet kuriam kitam Dievo tvariniui - visa tai tam, kad Jis būtų jumis patenkintas.

Jaunuoliai man duoda savo laiškus su vieninteliu prašymu: "Svami, padėk mums padaryti taip, kad tu būtum patenkintas (angl. Swami, please help us to please You). Žmonės prašo tai vienokių, tai kitokių dalykų: "Please, Svami. Please, Svami! (Prašau, Svami! Prašau, Svami!) Aš savo ruožtu jiems atsakau: "Please Swami. Please Swami (Padarykite taip, kad Svamis būtų patenkintas)". Kai Svamis jumis bus patenkintas, tuomet Jis pasirūpins, kad ir jūs visuomet būtumėte patenkinti ir laimingi.

Ką daryti, kad Svamis būtų patenkintas? Padėti kitiems, pasitarnauti kitiems. Štai čia parašyta "Love All - Serve All" (Mylėk visus - padėk visiems). "Visiems" reiškia visiems. Vieni galvoja: visus galiu mylėti, bet ne tą žmogų, nes jo mylėti neįmanoma. Vadinasi, mylite ne visus. Jei pasakyta "Mylėk visus", tai ir reiškia mylėti visus. Ir jei pasakyta "Padėk visiems", tai ir reiškia padėti visiems.

Koks mano noras? Aš čia atvykau ne vien tik dvasingiems pokalbiams (angl. discuss spirituality) - tokių kalbų jau buvo apsčiai. Mes susirinkome dvasingiems poelgiams (angl. act spirituality). Dvasingi pokalbiai jau praeity, atėjo metas dvasingiems poelgiams. Meilė neturi jokios vertės, jeigu ji neišreikšta darbais, pasitarnavimu. Darbai gi nejaučiant meilės yra pavojingi, žalingi. Taigi, atėjo metas meilę išreikšti darbais, o darbus dirbti su meile.

Visų galimybės yra skirtingos. Ką gali padaryti šaukštas, to negali padaryti šakutė; ką gali šakutė, to negali peilis; ką gali peilės, to negali adata. Kiekvienas apdovanotas tam tikrais sugebėjimais. Meilę sunku suprasti, jeigu ji nepaversta pasitarnavimu. Meilė yra teorija, pasitarnavimas - praktika. Pradėję nesavanaudiškai tarnauti kitiems, galėsite pajusti tą skonį - ką reiškia būti dievu. Galėsite akies krašteliu pamatyti, kas vyksta dievo širdyje. Toji tarnystė suteiks tokį didžiulį pasitenkinimą, kad jūs niekuomet nenorėsite jos atsisakyti. Žmonių meilėje pajusite Dievo meilę - ir daugiau niekuomet nebenorėsite grįžti į tuos laikus, kada gyvenote kupinas norų ir lūkesčių.
 
Visur, kur bebūtumėte, nepriklausomai nuo jūsų profesijos, išsilavinimo, sugebėjimų, išmanymo - visa tai panaudokite kitų žmonių labui. Taip, jūs turite rūpintis ir savimi, savo darbu, profesiniu tobulėjimu - darykite tai. Bet nedarykite vien tik tai. Raskite laiko kiekvieną dieną padaryti gerą darbą. "Vienas geras darbas per dieną apsaugo nuo egoizmo kiekvieną" (angl. One selfless action a day keeps ego away) Nesavanaudiškas darbas. Jei siekiama sau naudos, nuo tokio darbo jūsų egoizmas tik didės.

Rūpintis savo vyru, žmona, vaikais - tai jūsų pareigos, kurias atlikite su meile. Beje, pirmoji stadija yra pareiga be meilės - ji pragaištinga, to neturėtų būti. Pareiga iš meilės - pageidautina. Tai gerai. Ir yra meilė ne iš pareigos - tai mus paverčia dieviškais. Šitai neturi nieko bendro su prievolėmis, kurias turime atlikti, tai nėra lūkesčių atitikimas, tai nėra pareigų atlikimas - visa tai yra gerai, ir tą reikia daryti, nes būdami visuomenės dalimi turite įnešti savo indėlį į visuomenę. Tačiau daug svarbiau daryti tai, ko iš mūsų niekas nesitiki, ko iš mūsų niekas nereikalauja, kas nėra mūsų prievolė - bet visa tai mes vis tiek tai darome, nes tuomet jaučiamės laimingi  - nes taip mes prisiliečiame prie dievo. 

Duosiu vieną užuominą, nuo ko pradėti. Pradėkite nuo žmogaus, kurio labiausiai nemėgstate. Jeigu sugebėsite jį pamilti ir tą meilę išreikšti pasitarnavimu - būkite tikri, -  tuomet visus kitus pasaulyje tikrai galėsite pamilti ir jiems pasitarnauti.

Satja Sai Baba (per Madhusudaną Naidu)
2019 m. gegužės 4 d., Australija

Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :