Kalbėti tik tiek, kiek reikia - štai kas yra tyla

Kalbėti tik tiek, kiek reikia - štai kas yra tyla

Kai Hanumanas pirmą kartą atvyko susitikti su Rama ir Lakšmana, jis nežinojo, kad jie yra Rama ir Lakšmana. Jis atvyko kaip Sugryvos, kuris trumpą laiką valdė Kiškindą, pasiuntinys. Karalystę tuo metu valdė Sugryvos brolis Valis. Sugryva norėjo vėl tapti Kiškindos karaliumi, todėl nusiuntė Hanumaną prašyti Ramos pagalbos. Jis buvo girdėjęs, kad Rama labai galingas karys, todėl norėjo, kad Rama jam padėtų nugalėti jo brolį Valį ir atgauti Kiškindos karalystę.

Jei Hanumanas būtų atėjęs kaip beždžionė, niekas nebūtų supratęs, kas jis toks. Todėl Hanumanas įgavo Kiškindos pasiuntinio pavidalą ir atėjo pas Viešpatį Ramą. Lakšmana sunerimo, nes jam buvo nesuprantama, kaip išminčius galėjo atsirasti tokioje miško gilumoje. Jis manė, kad tai ko gero demonas, įgavęs žmogaus pavidalą, bando pakenkti Ramai su Lakšmana.

Atėjęs Hanumanas su Rama kalbėjosi kaip Kiškindos atstovas, kaip Sugryvos pasiuntinys. Jam baigus kalbėti, Rama pastebėjo: „Jis labai išmintingas žmogus.“ Kodėl? Nes išmintingas žmogus visada kalba mažai, kalba tai, kas dera, ir kalba tokiu būdu, kuris malonus klausytojui. Jis nesakys šiurkščių žodžių, nekalbės ausį rėžiančiu tonu, nepasakys nebūtinų žodžių. Tokia yra tikro išminčiaus savybė.

Hanumaną mokė pats Sūrja (Saulės dievas). Sūrjos klasė jau buvo užpildyta, ‒ visas vietas buvo užėmę įvairūs devos ir ganai* . Tad Sūrja pasakė: „Mano klasėje daugiau nėra laisvų vietų, todėl negaliu tavęs mokyti. Hanumanas atsakė: „Nieko tokio. Man nereikia būti Tavo klasėje. Aš mokysiuosi nebūdamas joje“, ir jis, įsitvėręs Sūrjos karietos ir kartu su Sūrja skriedamas aplink visą Visatą, sugebėjo klausytis ir klausydamasis išmoko Sūrjos pamokas. Sūrja buvo pirmasis, įgijęs visas žinias apie Visatą. Vėliau tos žinios buvo perduotos įvairiems karaliams ir galiausiai tą patį mokymą Krišna perdavė Ardžunai Bhagavadgytoje.

Sūrja keliauja per visą Visatą, todėl viską žino. Jis žino visas Visatos paslaptis. Taigi, visų gebėjimų Hanumanas išmoko iš Sūrjos, todėl ir sakoma, kad labai svarbu melstis Viešpačiui Sūrjai – jis apšviečia protą. Tų dalykų Šri Ramą mokė jo guru. Hanumanas juos jau mokėjo, bet iš kuklumo Ramos nemokė; Rama tas žinias gavo iš savo guru.

Ko turėtumėte išmokti iš Hanumano – tai jo kuklumo. Kalbėti turite ne daugiau, negu reikia. Ką besakytumėte, ir žodžiai, ir intonacija klausytojui turi būti malonūs. Galiausiai, neturite sakyti nebūtinų žodžių. Štai kas yra tyla. Daugelis galvoja, kad tyla ‒ tai nieko nekalbėti, rašyti raštelius ir siųsti juos kitiems, kad išsišifruotų. Tai tik apsunkina kitiems gyvenimą. Tyla ‒ tai proto tylėjimas, o ne lūpų. Proto tylėjimas reiškia kalbėti tik tiek, kiek reikia, kalbėti maloniai ir vartoti žodžius, kurie tiksliai perteikia mintį. Ne daugiau ir ne mažiau. Viskas, kas daugiau, yra jau ne tyla, o prievarta* . Štai ko turėtumėte išmokti iš Hanumano gyvenimo.

Satja Sai Baba (per Madhu)
Andžanos kalnas netoli Hampio. Karnataka (Kiškinda).

Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :