Pasaulis yra tarsi didelis bufetas

Singapūre vykusiame satsange vienas sekėjas paklausė: „Kaip gyvenant šiuolaikinėje visuomenėje suderinti dvasingumą ir materialumą? Tai nėra lengva, nes mes norom nenorom įsisukame į išorinį pasaulį. Kaip materialiame pasaulyje neprarasti dvasinio kelio? Ar tai iš viso įmanoma?“

Bhagavanas Satja Sai Baba (per Madhusudaną Naidu): Netrukus šis satsangas pasibaigs ir bus patiekti valgiai. Bus paruošta daug įvairaus maisto. Bus tokio, kurį jūs mėgstate, bet kitas žmogus nemėgsta, ir atvirkščiai. Jūs rinksitės tą maistą, kurį jūs mėgstate, o kitas žmogus rinksis tą, kurį jis mėgsta. Negalite sakyti, kad to žmogaus pasirinkimas prastas, o jūsų geresnis. Visi žmonės yra skirtingi, visiems būdingi polinkiai, susiformavę per daugelį metų ir priklausantys nuo veiksmų, reakcijų ir asociacijų. Kiekvienas rinksis tai, ką mėgsta. Pasaulis yra tarsi didelis bufetas, kuriame renkatės sau maistą.

Įsivaizduokite, jeigu čia pavalgyti būtų įleista kiaulė – čia, kur valgiai tokie gražūs ir tokie gardūs. Kiaulė nepaliestų nė vieno patiekalo; ji mėgsta žmonių maisto atliekas ir suka snukį nuo to, kas žmonėms gardu. Tokia kiaulės prigimtis – mėgti vienus dalykus ir nemėgti kitų.

Jūs turite apsispręsti, kas jūs esate. Jeigu jūsų prigimtis yra dieviška, satvinė, tuomet jums patiks satviški dalykai. Jeigu jūsų prigimtis radžasinė, jums patiks radžasiniai dalykai. Jeigu jūsų prigimtis tamasinė, jums patiks tamasiniai dalykai. Kas esate viduje, tą išreiškiate ir išorėje. Jūsų vienintelis uždavinys yra eiti nuo vieno prie kito. Nuo tamasinių dalykų, kuriems būdingos gyvuliškos savybės, eiti prie radžasinių, kuriems būdingos žmogiškosios veikimo savybės, ir nuo žmogiškųjų veikimo savybių eiti prie satvinių – dieviškųjų pasikliovimo ir atsidavimo savybių. Nuo gyvuliškų polinkių prie žmogiškų, ir nuo žmogiškų prie dieviškų – štai taip vyksta tobulėjimas. Taigi, jeigu jums patinka tam tikri dalykai, taip yra todėl, kad tokia yra jūsų vidinė natūra; kas esate viduje, tas atsispindi ir išorėje.

Prieš kelias dienas Narasimha Murtis papasakojo istoriją apie vyrą, kuriam suėjo daugiau negu šimtas metų, ir visi susirinko atšvęsti šią sukaktį. Atvyko ir žurnalistai, kurie norėjo gauti interviu. Jie paklausė: „Kaip jums pavyko tai, ko nepavyksta daugeliui kitų žmonių – nugyvenote tokį ilgą gyvenimą. Kokia jūsų paslaptis?“ Žmogus atsakė: „Aš nerūkau, negeriu, valgau vegetarinį maistą, nedarau nieko, kas būtų bloga ar nedora – štai todėl esu sveikas ir sulaukiau šimto metų.“ Po šių žodžių jaunas žurnalistas tarė: „Tuomet jūsų gyvenimas nuėjo perniek.“ Kaip gali taip būti, kad jaunam žurnalistui nebuvo įdomus žmogus, nugyvenęs tokį ilgą gyvenimą ir išsaugojęs sveikatą?

Jūsų pomėgiai priklauso nuo to, kuo užsiėmėte iki šiol. Indijos gyventojui gali nepatikti Singapūro maistas, singapūriečiui gali nepatikti kinų maistas, kinui gali nepatikti itališkas maistas, italas gali nemėgti indiško maisto. Jūs gimėte ir užaugote tam tikroje aplinkoje. Jūs linkę apsiriboti ta veikla ir tais pomėgiais, kurie buvo būdingi tai aplinkai, – panašiai kaip liūtukas, kuris gyveno su avimis ir pats elgėsi kaip avis.

Turite pakeisti savo pomėgius. Turite išsiaiškinti, kas jums teikia gėrį, ir su laiku pamėgsite būtent tai. Šįryt kalbėjau apie tai, kad naujagimis mėgsta vien tik pieną ir nenori jokio kito maisto. Tačiau su laiku, jam augant, vaiko mama pradeda jį maitinti kitu maistu, pavyzdžiui, ryžiais. Iš pradžių vaikas ryžius išspjauna, nes jam nepatinka jų skonis, tačiau ilgainiui ryžius taip pamėgsta, kad mamai jau sunku įsiūlyti pieno, nes vaikas nebenori jo gerti.

Štai taip galite pakeisti asociacijas: ir toliau mėgautis pasauliu, tačiau tik tais jo aspektais, kurie verti mėgavimosi – tais, kurie jums padeda tapti tyrais ir artina prie jūsų amžinosios tiesos. Tuomet nieko kito pasaulyje nebenorėsite; galbūt kažkas norės, bet ne jūs. Turite lavinti savo skonį, nuolatos pratindamiesi prie aukštesnių dalykų ir atsisakydami žemesnių.

Nėra lengva iškart atsisakyti visų norų, tačiau žemesnius norus galima pakeisti aukštesniais, – kol galiausiai liks vien tik aukščiausias noras sužinoti, kas esate, ir būti tuo, kas esate. 

Praktika, praktika, praktika – vien tik ji jums padės tobulėti ir savo skonį išlavinti taip, kad jūs ir toliau galėsite būti pasaulyje, bet pasauliui nepriklausyti. Džiaugsitės viskuo, kas pasaulyje yra gera, nejausdami jokio liūdesio ar kartėlio. Tai yra įmanoma! Nelyginkite savęs su kitais. Galvokite vien tik apie savo pačių dvasinį augimą. 

Singapūras, 2016 m. rugpjūčio 18 d.
Šaltinis: Sri Sathya Sai Vrinda
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :