Pirmiausia – būkite geri

Pirmiausia – būkite geri

Klausimas: Brangus Svami, kai tenka dirbti daug pastangų reikalaujančius darbus, žmonės neretai naudojasi mūsų gerumu. Kaip mums elgtis tokiose sudėtingose situacijose?
Iš savo patirties žinau – jei esame per geri, žmonės pasinaudoja mūsų gerumu ir elgiasi su mumis neteisingai. Tad kaip išlaikyti tą pusiausvyrą – laikytis savo moralinių principų, bet neleisti, kad žmonėms elgtųsi su mumis neteisingai?

Svamis: Kol esate šiame pasaulyje, pagrindinė jūsų pareiga ­– būti geriems. Medžiui jokio skirtumo, kas valgo jo vaisių. Vaisių gali sugraužti vabzdys, gali sulesti ir paukštis, o jei vaisius nukrenta, jį gali suėsti kitas gyvūnas arba suvalgyti žmogus, kuris tą medį užaugino, – medžiui nesvarbu. Upė teka visų labui, jai jokio skirtumo, kas iš jos geria – ar gyvūnas, ar geras žmogus, ar nusikaltėlis. Jos prigimtis – tekėti.

Kol manote, kad turite būti geri bet kokia kaina, tol turite būti geri. Kadangi gyvenate pasaulyje, kur yra žmonių, galinčių pasinaudoti jūsų geru būdu, tai Mano patarimas toks – visur laikykitės taisyklių. Jei kitas žmogus dėl jūsų gerumo taps tingus, nedarykite to. Jei tėvai mano, yra gailestingi, leisdami vaikams daryti, kas tik jiems patinka, tai iš tikrųjų jie nėra geri tėvai. Jei jie ima daryti vaikų namų darbus, kad tik vaikams būtų patogu, – tai nedaro vaikui gero.

Tad sugrįžkite į savo širdį ir paklauskite savęs, ar ką nors darydami iš tikrųjų žmogui padėsite. Širdis atsakys ir jūs žinosite, daryti tai ar ne, nes kitas žmogus gali netinkamai jumis pasinaudoti.

Kartais jums gali būti labai sunku kitiems žmonėms pasakyti „ne“ dėl savo ego, o ne dėl atjautos. Galite manyti: „Man nedera sakyti „ne“, jei kas nors prašo pagalbos.“ Iš tikrųjų tai ego verčia jus sakyti „taip“. Jei esate pakankamai nuolankus ir suprantate, kad jei padėsite, bus problemų, tuomet turėtumėte būti kuklus ir maloniai paaiškinti: „Jei aš tai padarysiu, tu nieko neišmoksi; jei tai padarysiu, tu neatliksi savo pareigų; jei tai padarysiu, tu neaugsi ir nesivystysi. Todėl nenoriu to daryti. Bet aš galiu būti šalia tavęs ir tau padėti, tačiau tai padaryti turi pats.“ Jei būdami gero būdo, geros širdies, gerais žodžiais mandagiai paaiškinsite, net ir nedoras žmogus supras, ką sakote.

Dažnai iš pykčio žmonės bando nubausti kitus, būdami jiems grubūs, bet taip elgtis nedera. Kad ir kokia būtų klaida, galite ją ištaisyti meile. Jei taisysite su meile, pataisymas išliks ilgam. Jei bausite ir su žmonėmis elgsitės grubiai, tas ištaisymas niekad neišliks ilgam.

Tad Mano patarimas toks: pirmiausia – būkite geri. Ar tapsite geri, ar blogi, nulems ne tai, padėsite, ar nepadėsite. Kartais nepadėdami darote žmogui gera, nes tuomet jis turės tai padaryti pats ir taps geresniu. Jei žinote daugiau nei kiti, padėkite jiems padaryti patiems ir būkite šalia jų, bet neleiskite jiems jumis pasinaudoti.

Tačiau kai žmonių nepažįstate, kai esate situacijoje, kurioje nežinote, kaip yra iš tikrųjų, tuomet tiesiog padėkite, nes jūsų pagalba neturėtų daryti skirtumų ar diferencijuoti. Kai žmogų pažįstate, paklauskite savo širdies ir elkitės atitinkamai. Nebūkite nemandagūs ar grubūs; net jei turite pasakyti „ne“, sakykite tai maloniai, kad kitas žmogus suprastų.

Satja Sai Baba (per Madhu)
Jaunimo satsangas Londone
2015.08.30
Šaltinis: Bukletas apie Dieviškąjį vizitą Jungtinėje karalystėje 2015 m. rugpjūčio mėn.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :