Santuoka – tai būdas išplėsti savo meilę

Santuoka – tai būdas išplėsti savo meilę

Tikra meilė yra aukojimasis,
kai pirmiausia galvojate apie kitus, o tik paskui – apie save.

Klausimas: Šių dienų jaunimui vis sunkiau sutikti gyvenimo partnerį, su kuriuo galėtų susituokti. Daugėjant skyrybų santuoka nebeatrodo taip, kaip ji atrodė mūsų tėvų laikais. Svami, prašau, ar gali mums patarti, ką daryti?

Svamis: Santuokos išliks ilgiau, jei vyrai ir moterys supras, kodėl jie turi susituokti, o ne su kuo jie turi susituokti. Santuoka – tai būdas išplėsti savo meilę. Prieš vedybas jaunas vyras galvoja tik apie save ir jauna moteris galvoja tik apie save. Jei mergina gyvena kaimynystėje ir suserga, iki vedybų vaikinas dėl to nesijaudina, nes ji jam ne giminė. Po vedybų jis ima galvoti: „Kaip padaryti ją laimingą? Kaip geriau ja pasirūpinti?“ Taip jo meilė plečiasi nuo „aš“ iki „mes“, nors tai vyksta tik šeimoje.

Kai susilaukia vaikų, jų meilė dar daugiau išsiplečia ir jie ima rūpintis vaikų gerove. Prieš įsidėdami kąsnelį maisto į burną, mama ir tėtis pažiūri, ar vaikams gerai, ar jie pamaitinti, ar laimingi. Ši meilė moko juos aukotis, ir tik aukodamiesi galite tapti laimingi. Visos santuokos, kurios neparemtos aukojimusi, ilgai neišliks.

Tikra meilė yra aukojimasis, kai pirmiausia galvojate apie kitus, o tik paskui – apie save. Jei vyras ir žmona vienas kitu rūpinasi labiau, nei savimi, ir yra pasirengę aukotis vienas dėl kito, tuomet santuoka išliks.

Ne visi gali iš karto pasukti atsižadėjimo keliu ir imti gyventi dėl pasaulio. Nes jie turi keliauti nuo individo į šeimą, nuo šeimos į visuomenę, nuo visuomenės į tautą ir nuo tautos į pasaulį.

Indų kultūroje gyvenimas yra padalintas į keturias dalis. Iki vedybų esate tik ieškotojas, žmogus, kuris mokosi ir įgyja išsilavinimą. Antrasis etapas – tai gyvenimas santuokoje, kai gyvenate su žmona, vaikais ir jais rūpinatės. Trečiasis etapas – tai tarnavimas visuomenei, kai liaujatės galvoję apie savo šeimą ir imate galvoti apie visuomenę. O ketvirtasis etapas – dvasinis, kai galvojate tik apie Dievą, o ne apie visuomenę. Jei keliausite pirmyn žingsnis po žingsnio, tai įvyks.

Dėl to sakau, kad kai žmonės tuokiasi, traukiami tik išorinės išvaizdos, išorinio grožio, kuris su laiku išnyksta, tai jūsų vadinama „meilė“, kurią Aš vadinu prisirišimu, irgi su laiku išnyksta. Tas, kuris tuokiasi, žvelgdamas į žmogaus vidų, jo gerumą, geraširdiškumą – toks žmogus bus santuokoje ilgiau. Deja, labai sunku rasti žmonių, kurie gražūs ir išore, ir vidumi..

Būtent čia žmonės pasirenka neteisingai, kreipdami dėmesį tik į išorinį grožį, ir ima daryti klaidas. Vedybos skirtos tam, kad išmoktumėte aukotis ir prisitaikyti. Jei to nebus, savanaudiškas žmogus santuokoje ilgai neišbus.

Satja Sai Baba (per Madhu)
Jaunimo satsangas Londone
2015.08.30
Šaltinis: Bukletas apie Dieviškąjį vizitą Jungtinėje karalystėje 2015 m. rugpjūčio mėn.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :