Kodėl atpildas už nedorus darbus būna uždelstas?

Klausimas: Kodėl atpildas už nedorus žmonių darbus būna uždelstas? Politikai išnaudoja visuomenę, išsimokslinę išnaudoja neišsilavinusius. Jeigu korumpuoti politikai atpildą už savo poelgius patirtų tuojau pat, jie nustotų engti žmones. Kodėl karminiai padariniai būna tik po kelių metų ar dar vėliau? Jeigu atpildas ateitų iškart, pasaulis būtų daug geresnis.

Satja Sai Baba (per Madhu): Vienas mano studentas labai mėgsta valgyti. Jis taip mėgsta valgyti, kad negali sustoti net tada, kai skauda pilvą. Jis išgeria kelias tabletes ir valgo toliau. Netiesa, kad nerodai besielgiantys žmonės išvengia kančios. Jie gyvena nuolatinėje baimėje, jie neturi vidinės ramybės, naktimis negali užmigti; jie pergyvena, kad vieną dieną bus apkaltinti ir nubausti. Jie gyvena nuolatiniame siaube. Tai savaime jau yra jiems bausmė.

Kaip tasai valgus studentas - net jei besaikis valgymas kainuotų jam sveikatą, jis ir toliau valgytų. Taip ir politikai bei valdžios žmonės piktnaudžiauja savo galia tik iki tam tikros ribos, vėliau jiems tai tampa nebepakeliama. Bausmė - tai nebūtinai fizinė bausmė. Jie patiria psichines kančias. Pabandykite bent akimirkai įsivaizduoti, kaip gyventumėte jausdami nuolatinę baimę - toks gyvenimas jau savaime yra bausmė. Kai kur godumas peržengia visas ribas - žmonės nebepajėgia sustoti. Tačiau anksčiau ar vėliau jie žlugs. 

Tol, kol veikia Karmos dėsnis, atpildas už kiekvieną poelgį ateina nedelsiant. Kartais suvokiate, kad tai atpildas, o kartais nesuvokiate. Pagaliau, kančia arba džiaugsmas patiriami jau tą pačią akimirką, kai daromas vienoks ar kitoks žingsnis. Ar tai nėra bausmė nedorai besielgiančiam žmogui? Ar jis dėl to negyvena nuolatinėje baimėje? Gyvena. Tačiau jis ir toliau neatsisako savo kėslų, kadangi jis jau nebegali susivaldyti. Tad džiaugsmas arba kančia ateina tą pačią akimirką, pasielgus vienaip ar kitaip. Vis dėlto didžiosios pasekmės būna vėliau.

Satja Sai Baba (per Madhu)
Satsangas Dubajuje, 2015 m. rugpjūčio 27 d.
Šaltinis: Sai Vrinda
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :