Viduje visi yra dieviški, tačiau išoriniai vaidmenys skirtingi,  tad su visais reikia elgtis atsižvelgiant į vietą, laiką ir aplinkybes ...

Ar su visomis keturiomis elgiesi taip pat?

Viduje visi yra dieviški, tačiau išoriniai vaidmenys skirtingi, 
tad su visais reikia elgtis atsižvelgiant į vietą, laiką ir aplinkybes


Kartą Adi Šankara kalbėjo apie tai, kad visas gyvenimas yra dieviškas, kad kiekvieno žmogaus esmė yra dieviškumas. Visa visata tėra Atma, o skirtumai yra tik išorinė regimybė. Ne itin atsidavęs sekėjas, atėjęs pažerti abejonių ir sutrikdyti guru, ėmė klausinėti: „Tu sakai, kad viskas yra dieviška. Mokiniai dieviški, medžiai dieviški, žemė dieviška. Tai kodėl tu sėdi aukščiau, o mes žemiau? Kodėl nesėdime viename lygyje? Mes juk esame lygūs. Tad kam šis išskirtinumas?“

Šankara žinojo, kad tai nebuvo nuoširdus klausimas, kad mokinys norėjo pažeminti savo guru kitų akivaizdoje, todėl mažai ką išmanydamas klausinėjo tokių dalykų. Šankara jo paklausė: 
– Kiek tavo namuose yra moterų? 
– Aš turiu žmoną, dukrą, motiną. Yra ir sesuo, – atsakė mokinys. 
– Kadangi jos visos moterys, ar su visomis keturiomis elgiesi vienodai? Ar su kiekviena – skirtingai? – vėl paklausė Šankara.
– Elgiuosi skirtingai. Motina yra motina, žmona yra žmona, sesuo yra sesuo, duktė yra duktė, – atsakė tasai.
– Kodėl elgiesi skirtingai? – neatlyžo Šankara. – Argi neturėtum su visomis elgtis vienodai, nes juk visos yra moterys?

Mokinys suprato Šankaros mintį. Viduje visi yra dieviški, tačiau išoriniai vaidmenys skirtingi, tad su visais reikia elgtis atsižvelgiant į vietą, laiką ir aplinkybes. Turite žinoti, kad giliai viduje visi yra dieviški, bet kiekvienas atlieka savo vaidmenį. Svarbu į tai atsižvelgti ir kasdieniame gyvenime, darbe, bendraujant su žmonėmis. Jei rytoj nueisite į darbą ir savo viršininkui pareikšite: „Tu esi dieviškas ir aš esu dieviškas, todėl abu turime sėdėti tame pačiame kabinete“, jis su tuo nesutiks. Jūs žinote, kad jis dieviškas, bet jis to dar nežino, todėl turite palaukti ir elgtis taip, kaip dera elgtis tomis aplinkybėmis.

Satja Sai Baba (per Mandhusudaną Naidu)
2016 m. kovo 23 d.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :