Jūsų kūnai - ne gyvūnų kapinės

- Svami, kodėl taip svarbu maitintis vegetariškai?

- Kas yra maistas? Maistas visų pirma yra energija. Ką gaunate iš maisto? Iš suvalgyto maisto jūs pasiimate energiją, o materiją pašalinate. Taigi, maistas nėra materija, jis visų pirma yra energijos šaltinis. 

Kas yra jūsų mintys? Mintys irgi energija. Kieno mintys pozityvios, tas trykšta energija; kieno mintys negatyvios, tas niūrus ir prislėgtas - negatyvus mąstymas alina žmogaus energiją. Kas yra žodžiai? Žodžiai yra energija. Kai supykę garsiai šaukiate, šiurkščiai kalbate, jūs prarandate energiją. Kai esate džiugus ir kalbate meiliai, švelniai, jūs įgaunate energijos. Kas yra veikla? Veikla - tai darbas, kuris irgi yra vien tik energija. Vieni darbai atima iš jūsų energiją, iššvaisto ją, o kiti darbai padeda ją išsaugoti. Visas gyvenimas yra energija. Viskas visatoje yra energijos ir materijos žaismė, tad į maistą nežiūrėkite kaip į paprastą materiją - į jį žiūrėkite kaip į energiją, kuri gali būti pozityvi arba negatyvi.

Jeigu kažkas išgyveno kančią, liūdesį, baimę, slausmą - ar gali tokia energija jums suteikti gėrį? Ar tokie išgyvenimai gali būti jums naudingi? Su maistu energijos forma į jus pateks visa baimė, visas nerimas, visa kančia, visas skausmas, kuris lydėjo "maistą" iki jūsų stalo. Materialiąją suvalgyto maisto dalį pašalinsite iš savo kūno jau kitą dieną, bet energija pasiliks - ji taps jūsų dalimi. Besikaupdama ilgainiui ji nulems, koks jūs būsite. Kai siekdami sau malonumo žiauriai elgiatės su kitomis būtybėmis, įsileidžiate į save visą jų skausmą, kančią, liūdesį. Jūsų kūnas nėra gyvūnų kapinės, jis - Dievo šventykla ir su juo reikia atitikamai elgtis. 

Būna aplinkybių, kada žmonija priversta maitintis vienaip, o ne kitaip. Tačiau šiandien visiems žmonėms maisto yra pakankamai, nėra būtinybės žiauriai elgtis su kitomis būtybėmis tam, kad pasotintum savo pilvą. Kai tampate savo liežuvio vergais, imate elgtis kaip demonai, kurie negalvoja apie kitus, o galvoja vien tik apie save. Kuriems nerūpi, kad kažkam sukelia skausmą ar kančias.

Jūs esate dieviški. Dieviškas asmuo su niekuo nesielgia žiauriai, niekam nesukelia kančios vien tam, kad sau suteiktų malonumą. Jis gyvena džiaugsmu - suteikdamas jį kitiems ir gaudamas jį mainais.  Tad ir maisto atžvilgu Dieviškas asmuo elgiasi atitinkamai.

Taigi, ahara (maistas) lemia vičarą (mintis), vičara lemia pračarą (žodžius), pračara lemia ačarą (poelgius). Viskas tarpusavyje susiję. Jeigu suvoksite, kad viskas gyvenime yra energija, tuomet žinosite, kurią energiją rinktis ir kurios energijos vengti.

Vien maitintis vegetariškai negana. Labai svarbu ir vegetariškai mąstyti. Maistas yra ir tai, ką matote, ką girdite, ką užuodžiate, ką liečiate. Jūs maitinatės ne tik liežuviu, bet ir visais kitais jutimais. Žalos jums pridarys ir neigiamos mintys, ir matomi negeri dalykai. Jūs valgote visais savo jutimais, tad būkite atidūs rinkdamiesi sau maistą.

Šri Satja Sai Baba per Madhusudaną Naidu 
Kvalalumpūras. Malaizija. 2017 m. sausio 31 d.

Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :