Ahimsa - tai neprievarta ir savo paties atžvilgiu

Ahimsa (neprievarta, taikumas) reiškia ne tik tai, kad neskriaudžiate ir neskaudinate kitų žmonių, bet ir savęs. Tas, kuris skaudina save, neišvengiamai skaudins ir kitus. Žmogus, gyvenantis pagal ahimsos principą, nenaudoja prievartos ir savo paties atžvilgiu. Kaip tai padaryti? Prieš kažką darydami, klauskite savęs - tai gerai ar blogai? Pavyzdžiui, prieš kalbėdami turite savęs paklausti, ar mano žodžiai nieko neįskaudins. Turite sergėtis, kad jūsų matymas būtų švarus, nesuteptas nedoru ketinimu ar mintimi. Neturite klausytis nešvarių kalbų, nes jos daro žalą. Savo gyvenime neturite žiūrėti į bloga, klausytis bloga, kalbėti blogai, galvoti blogai, elgtis blogai.

Kaip sužinoti, kas yra bloga? Sąžinė pasakys. Pasielgus ne pagal sąžinę, rezultatai visuomet bus blogi. Sąžinė yra dieviškumo dalelytė, esanti kiekviename žmoguje. Kad ir ką norėtumėte daryti, sąžinė pasakys, ar tai bus gerai, ar blogai. Bet kad aiškiai išgirstumėte, ką sako sąžinė, turite duoti laiko. Neveikite paskubomis. Jei norite kažką pasakyti, akimirką stabtelkite ir pagalvokite, ar pridera tai sakyti, ir tik paskui kalbėti. Jeigu norisi klausytis kieno nors žodžių, pamąstykite, ar tai nepadarys žalos.

Atsakingi elkitės ne tik su savo penkiomis juslėmis, bet ir su maistu. Kūnui žalą daro persivalgymas. Valgydami su saiku visada būsite pakilios nuotaikos, laimingi. Laikydamiesi ahimsos, nežalodami savęs ir kitų, gyvensite džiaugsmimgai. Viskas, kas daro žalą, yra himsa (prievarta). Ir tai dar ne viskas. Net ir gerdami vandenį turite jausti saiką. Žmogus gyvenime turi laikytis ahimsos. Tai - pirmutinė jo priedermė.

Šri Satja Sai Baba
1996 m. sausio 18 d.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :