Kaip įveikti tingumą

- Svami, kaip įveikti tingumą?

- Visas pasaulis sudarytas iš trijų gunų (savybių). Tamo guna - tai polinkis į letargiją, tingumą; tai inertiškumas. Jis būdingas akmeniui, materijai. Kita - radžo guna, arba veiklumo savybė. Tai gyvūnų pasaulyje vyraujanti guna. Trečioji yra satvos guna - tai dieviškosios savybės žmoguje: skaidrumas, pusiausvyra. 

Materijai evoliucionuojant iki žmogaus, visos šios trys gunos - tamo, radžo ir satvos - tapo jo dalimi. Taigi, kiekvienas žmogus yra šiek tiek akmuo, šiek tiek gyvūnas ir šiek tiek Dievas. Žmogaus natūrą apsprendžia šių gunų proporcijos: vieni turi daugiau tamo gunos, kiti - radžo ar satvos. Tačiau žinokite, kad kiekvienas žmogus yra visų trijų gunų derinys. Jeigu visiškai neturėtumėte tamo gunos, naktį negalėtumėte užmigti, nes mieguistumas, arba inertiškumas, yra tamo gunos savybė. Bet jei tamo gunos bus per daug, tuomet miegosite visą laiką, kaip Kumbhakarna, Ravanos brolis. Deramam gyvenimui reikalingos deramos proporcijos. Tamo guną reikia įveikti radžo guna, o radžo guną valdyti su satvos guna.

Supaprastinant tai galima palyginti su automobiliu, vairuotoju ir savininku. Automobilis pats vienas negali važiuoti, jis inertiškas. Kai į automobilį įsėda vairuotojas ir jį užveda, tada galima nuvažiuoti ten, kur reikia. Kur reikia važiuoti, vairuotojui gali pasakyti automobilyje sėdintis jo savininkas. Atitinkamai, savininkas turi būti satvos guna - tai širdies savybė. Radžo guna, proto savybė, turi būti vairuotojas, o automobilis turi būti tamo guna, būdinga kūnui. Taigi, norint, kad automobilis važiuotų, jį turi užvesti vairuotojas, protas, bet jeigu vairuotojas patrakęs ar neklusnus, jis gali sukelti avariją. Suvaldyti patrakusį ar neklusnų vairuotoją turi automobilio savininkas. 


Tingumas mėgsta atidėlioti - tai, ką turite padaryti dabar, jūs linkę atidėti rytojui. Atėjus rytojui, vėl sakote "rytoj". Ir tasai "rytoj" tęsiasi be galo, be krašto.Tokiu atveju turite suvaldyti protą. Tingumas yra tarsi automobilį apėmusios rūdys ir dulkės; jos nepasitarnaus jums siekiant kelionės tikslo, nes automobilis nepajudės iš vietos. Turite nuolatos sau priminti savo gyvenimo tikslą ir suprasti, kad norint pasiekti dievišką kelionės tikslą, automobilis turi judėti. Vairuotas - protas - turi jį užvesti ir važiuoti teisinga - savininko nurodyta - kryptimi. Jei nuolatos prisiminsite, kad be pastangų nepasieksite kelionės tikslo, o praėjęs laikas nebesugrąžinamas, būsite atsakingesni ir jo nešvaistysite.        

Tamasiškiems žmonėms labai svarbi radžo, arba veiklumo, guna - jiems reikalingas aštrus, aktyvus protas. Kurie turi per daug aktyvumo, radžo gunos, tuos turėtų kontroliuoti satva, dieviškosios širdies savybės. Taigi, iš neveiklumo turite žengti į veiklumą - į veiklą be jokių lūkesčių, vien iš meilės Dievui. Šitokiu keliu turite eiti. Tingumas yra tarsi dulkės ir rūdys kelyje į Savęs pažinimą. Priklausydami aukščiausiam Kūrinijos rangui, gimę žmonėmis, neatsiduokite materijai. Po daugybės gyvenimų, gimimų ir mirčių ciklų, jūs evoliucionavote nuo inertiškos materijos iki tobuliausio kūrinio, žmogaus. Kvaila būtų elgtis taip, tarsi būtumėte kažkas menkesnis. Iš visų gyvybės formų gimti žmogumi yra pati didžiausia retenybė. Begalė būtybių trokšta įgyti žmogaus kūną, kad galėtų pasiekti išsilaisvinimą. Iš 8 milijonų 400 tūkstančių gyvybės rūšių pati rečiausia ir švenčiausia yra žmogus. Kokie būtumėte nelaimėliai, jeigu apdovanoti tokia reta ir brangia dovana - gimę žmogumi - elgtumėtės kaip gyvūnai ar dar blogiau - kaip uolienos luitas! Priminkite sau apie savo paskirtį! Į priekį judės tik tas, kuris turi tikslą. Žmogus be tikslo nepajudės iš vietos. Jūs gimę su tam tikru tikslu, ir tasai tikslas - suvokti, kas iš tikrųjų esate. Tad pasistenkite!

Satja Sai Baba (per Madhusudaną Naidu)
2016 m. balandžio 24 d. Kroatija  
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :