Kaip sužinoti, ar pasielgiau teisingai?

Klausimas: Kaip sužinoti, ar pasielgiau teisingai, ar ne?

Svamis: Kiekvienas turėtų to klausti. Tik taip sužinosite, ar jums reikia pasitaisyti, ar ne. Jei manysite, kad jūs visuomet teisus, tai kas galės jus pamokyti ar pataisyti?

Pažvelkite – lauke lyja, lijo ir anksčiau. Būdami salėje galite nematyti, ar lauke lyja ar ne, tačiau išėję iš salės ir pamatę drėgną žemę suprasite, kad lietus buvo. Lygiai taip pat – kai pasielgiate teisingai, jus iškart apima ramybė: protas atsipalaiduoja, širdyje ramu. Ši ramybė kyla iš žinojimo, kad pasielgėte teisingai. Jeigu tą ramybę ir džiaugsmą jaučiate, žinokite, kad jūsų poelgis buvo teisingas. Jeigu ramybės nejaučiate, jeigu esate sutrikę, vadinasi, jūsų poelgis buvo neteisingas. Kito būdo atskirti nėra. Jūsų širdis pasakys, ar pasielgėte teisingai, ar ne. Nesavanaudiškumas visuomet bus teisingas. Jeigu reikia rinktis tarp savo asmeninio noro ir kitų gerovės, rinkitės daugumos gerovę – tai bus teisingas pasirinkimas. Jeigu galite pasirinkti, ar susilaikyti nuo šiurkštaus tono, nuo skaudžių žodžių, nuo poelgių, kurie nėra daugeliui palankūs – susilaikykite nuo to. Netgi jeigu jums tai kainuos, vis tiek bus mažiau skausminga, nei vėliau kankinantis dėl netinkamo elgesio.

Yra du svarbūs dalykai. Pasčat tapa, arba apgailestavimas, – tai kaltės jausmas, sąžinės graužimas, kurį jaučiate suvokę, kad jūsų poelgis buvo neteisingas. Tada stengiatės jį pakeisti, bet laikas jau praėjo, galimybė praėjo ir atitaisyti žalą labai sunku. Pūrva tapa reiškia, kad jūs iš anksto apgalvojate savo poelgių pasekmes: Ar visiems tai bus naudinga? Ar bus sąžininga? Ar teisinga? Turite užduoti šiuos klausimus prieš ką nors darydami. Galvoti prieš darant daug svarbiau – nėra prasmės galvoti po to, kai jau padarėte.

„Bhagavadgytoje“, kai Ardžuna turėjo stoti į kovą ir pakelti ginklą prieš savo draugus ir artimuosius, jis pradėjo apgailestauti. Jis sakė Krišnai: „Nenoriu šitos kovos, nes matau jos pasekmes.“ Dėl to jis jautėsi prislėgtas. Tačiau kaip reikia ryžto amputuoti ligos pažeistą galūnę, keliančią grėsmę visam organizmui, taip reikia pašalinti ir nedorus žmones. Todėl Krišna tarė Ardžunai: „Kovok, nes tokia kšatrijo pareiga. Tu priklausai karių kastai.“ Ardžunos pareiga buvo pašalinti savo ego, tik tada jo pasirinkimas galėjo būti teisingas. Tačiau prieš pradėdamas kovoti Ardžuna labai daug galvojo. 

Tai teisinga – galvoti prieš veikiant. Maža naudos, jei galvosite po tai, kai jau viskas bus įvykę. Todėl prieš ką nors darydami apmąstykite, ar tai bus tiesa, ar tai bus naudinga daugeliui, ar tik jums asmeniškai. Pagaliau, ar Svamiui tai patiktų ar ne? Jeigu iš anksto kelsite šiuos klausimus, o paskui atitinkamai elgsitės, jūs visuomet sugebėsite elgtis teisingai. Jūsų protas visuomet bus ramus. Jūsų ramybė – tai yra įrodymas, kad elgiatės teisingai. Prisiminkite ir apmąstykite tuos savo gyvenimo įvykius, kada jautėte absoliučią ramybę. Pamatysite, kad tuomet pasirinkote tokius sprendimus, kuriuos teisingais laikė jūsų širdis.

Satja Sai Baba (per Madhu)
Australija, 2015 m. rugsėjo 23 d.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :