Kaip giedoti Om?

Klausimas: Kai giedu „Om“, nepajėgiu įveikti jo fizinio aspekto. Kaip turėčiau giedoti Om ir kaip jį medituoti?

Svamis: Kas yra Om? Pats pirmasis kūrinijos garsas yra Om. Jei studijuotumėte Vedų šventraščius, tai sužinotumėte, kad šis garsas atsirado iš niekur; jis pripildė visą erdvę. Tai yra vibracija ir tai vibracijai sklindant ta vieta, kurioje nebuvo nieko, tapo kažkuo. Kai ši vibracija sklido, ėmė pūsti vėjai. Kai yra vibracija, oro srovė juda. Taigi, iš tos erdvės vibracijos atsirado vėjas, o iš to vėjo kilo ugnis, iš ugnies atsirado vanduo, iš vandens iškilo žemė, iš žemės atsirado maistas, o iš maisto atsirado visos gyvos būtybės. Taigi, jei teisingai tyrinėtume, atrastume, kad visos būtybės yra žemė, kuri yra vanduo, kuris yra ugnis, kuri yra vėjas, kuris yra ir garsas, kuris galiausiai yra vibracija. Taigi, jūsų pagrindas yra ta Om vibracija.

Kai giedate Om, turite pradėti nusimetinėti visus šiuos sluoksnius. Jūs nesate fizinis kūnas, kuris sudarytas iš visų tų elementų. Jūs esate ne materija. Jūs esate ne vanduo jumyse. Jūs esate net ne jumyse esantis karštis, ugnis. Jūs esate ir ne kvėpavimas ar oras jumyse. Jūs esate ta beformė, bevardė Om vibracija. Kai giedate Om, turite sau priminti, kad ši fizinė materija ar kūnas, atstovaujantis žemę, nesate jūs. Ir kitas elementas – vanduo, pripildęs šį kūną, irgi nesate jūs. Ir ta ugnis ar kūno temperatūra, kuri palaiko kūną gyvą, – tai irgi nesate jūs. Ir tas kvėpavimas, suteikiantis kūnui karštį ir ugnį, irgi nesate jūs. Iš tiesų jūs esate beformis ir bevardis – ta garso vibracija.

Jei visi giedate bhadžanas sutartinai, tuomet girdisi simfonija ir gražus skambesys. Tačiau jei kiekvienas giedos, kaip jam patinka, nebus harmonijos, bus tik kakofonija ir nebus nei ausiai malonu, nei meditatyvu. Taigi, kai protai, mintys ir garsas Om tampa viena, tuomet ateina ramybė. Todėl prote turi būti mintis: „Aš esu ne kūnas, aš esu ne protas, aš esu beformis, bevardis dieviškasis Om.“ Kai visos jūsų mintys tampa viena, tada būna harmonija ir ramybė. Tai yra meditacija. Todėl meditaciją pradėkite sau primindami, kuo jūs nesate, ir tada pasieksite tai, kas esate. Dauguma žmonių pradeda nuo to, kuo jie yra, nepamiršę to, kuo jie nėra. Taigi, yra daugialypės mintys, kurios susipina tarpusavyje ir sukuria disharmoniją.

Jei norite vandens, kuris slypi žemės gelmėse, turite sluoksnis po sluoksnio nukasti žemes, akmenis, smėlį ir pasiekti vandenį. Tada galėsite jo paragauti. Jei stovėsite ant žemės ir vis galvosite apie vandenį, kuris yra giliai apačioje, tai nepatirsite palaimos gerti vandenį.

Mechaniškai giedoti Om ir tuo pat metu galvoti, kad esate Atma, to nesuprantant, tai tarsi sėdėti ant žemės ir svajoti apie vandenį po žeme – jūs taip ir liksite ištroškę. Priminkite sau, kuo jūs nesate, ir sluoksnis po sluoksnio tai pašalinkite – tuomet tikrai galėsite pasiekti vandenį, kuris yra viduje. Suvokite savo Dieviškąją prigimtį. Gerkite iš jos nektarą ir būkite palaimoje.

Taigi, su kiekvienu Om pirmiausia sau priminkite, kas jūs nesate, kad pasiektumėte tai, kas esate. Naudokite tai tarsi kastuvą, kuriuo nukasate žemes ir gruntą, kad pasiektumėte vandenį. Štai taip reikia medituoti Om.

Giedoti Om – tai kitoks procesas. Om turi prasidėti iš bambos centro. „A“ turi kilti iš ten, „U“ turi eiti iš gerklės, o „M“ turi būti jūsų galvoje. Šiame procese atsidaro visos čakros iki pat viršugalvio. Turi prasidėti iš bambos, kilti aukštyn ir baigtis jūsų galvos centre. Nors prasideda kaip garsas pilnai įkvėpus, baigiasi tik kaip vibracija. Visus tris garsus reikia giedoti vienodus laiko tarpus. Palaipsniui, kai teisingai giedosite, pradėsite jausti vibraciją. Visa vibracija pradžioje tapo materija; visa materija tampa vibracija ar energija. Taigi, turite stengtis eiti nuo materijos, kuria manote esą, į beformės energijos vibraciją, kuria jūs iš tikrųjų esate.

Om turite giedoti lėtai, negiedokite paskubomis. Daugelis žmonių nusprendžia, kad turi giedoti Om tam tikrą skaičių kartų, tad gieda labai greitai ir negauna iš to pratimo naudos. Tai tampa pastangomis dėl kiekybės, o ne kokybės. Viską, ką suvalgote, jūs pašalinate. Jei valgote per greitai, nieko nesuvirškinsite. Todėl neskubėkite, neskubėkite giedodami Om. Teisingai kartojant Om, nuo bambos apačioje iki viršugalvio, tai užtrunka devynias sekundes: tris sekundes „A“, tris sekundes „U“, tris sekundes „M“. Tai minimalus laikas, kurį turite skirti vienam Omkarui. Pagiedojus kelis kartus protas nurims. Kol protas nurims, vis giedokite, primindami sau, kad jūs esate ne kūnas, jūs esate ne protas, jūs esate ne pojūčiai. Tada suvoksite Om esmę. Jei nuoširdžiai pagiedosite dvidešimt vieną kartą, jūs pasieksite tą stadiją. Jei tos stadijos nepasiekėte, tai reiškia, kad jums reikia padidinti „vaistų“ dozę. Taigi, giedokite daugiau, kol pasieksite tą stadiją, nepasiduokite pusiaukelėje. Kiekybe nieko nepasieksite. Jūs suprasite tik tai suvirškinę. Giedokite kantriai.

Satja Sai Baba (per Madhu)
Roma, Italija, 2016.04.20.
Šaltinis: Bukletas apie Dieviškąjį vizitą Italijoje 2016 m. balandžio mėn.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :