Kaip įveikti tingėjimą?

Kaip įveikti tingėjimą?

Gimimas žmogumi yra pats rečiausias. Daug būtybių trokšta 
gauti žmogaus kūną, kad galėtų pasiekti išsilaisvinimą.

Klausimas: Svami, kaip įveikti tingėjimą?

Šri Satja Sai Baba (per Madhusudaną): Visas pasaulis „išaustas“ iš trijų skirtingų gunų, arba „gijų“: pirmoji, tamaso guna, yra mieguistumas, arba tingulys, inertiškumas, ji būdinga akmeniui ir kitiems nejudantiems daiktams; antroji, radžaso guna, arba veiklumas, vyrauja gyvūnuose; ir trečioji yra satvos guna, arba tyrumas, pusiausvyra, yra dieviškumo „gija“, ji būdinga žmonėms.

Kūrinijai vystantis nuo materijos iki žmogaus, visos trys gunos – tamaso, radžaso ir satvos – tapo kiekvieno žmogaus dalelyte. Tad kiekvienas žmogus yra truputį akmuo, truputį gyvūnas ir truputį Dieviškumas. Pagal gunų tarpusavio santykį galima apibūdinti kiekvieno žmogaus būdą. Vieni turi daugiau tamaso, kiti turi daugiau radžaso, treti turi daugiau satvos, bet žinokite, kad kiekviename žmoguje yra visos trys gunos. Nes jeigu visiškai neturėtumėte tamaso gunos, naktį negalėtumėte užmigti. Tas mieguistumas, arba inercija, kyla iš tamaso gunos. Bet jei tamaso bus per daug, tuomet miegosite visą laiką, kaip Kumbhakarna (Ravanos brolis). Kad gerai gyventumėte, visuose dalykuose svarbu išlaikyti teisingas proporcijas. Tamasą turite įveikti radžasu, o radžasą kontroliuoti su satvos guna.

Tai galima palyginti su automobiliu, vairuotoju ir šeimininku. Automobilis pats nejuda, jis inertiškas. Įsėdęs vairuotojas gali automobilį užvesti ir nuvažiuoti ten, kur pasakyta. Kur važiuoti, vairuotojui pasako šeimininkas, kuris sėdi automobilyje. Šeimininku turi būti satvos guna, arba širdies „gija“. Vairuotoju turi būti protui būdingas radžasas; o transporto priemone turi būti kūnui būdingas tamasas. Taigi, jeigu reikia važiuoti automobiliu, jį turi užvesti vairuotojas – protas; tačiau patrakęs ar nedrausmingas vairuotojas gali sukelti avariją. Patrakusį ar nedrausmingą vairuotoją turi kontroliuoti automobilio šeimininkas. Tinginystė viską atidėlioja – tai, ką turite padaryti dabar, norite atidėti rytdienai. Kai ateina rytdiena, jūs vėl sakote „rytoj“, ir tas „rytoj, rytoj, rytoj“ vis tęsiasi.

Tuomet turite kontroliuoti savo protą. Tinginystė ­– tai rūdys ir dulkės. Jei automobilis stovės vienoje vietoje, jis jums nepasitarnaus siekiant tikslo. Turite prisiminti savo gyvenimo tikslą, ir kad jį pasiektumėte – pasiektumėte dieviškumą, – automobilis turi važiuoti. Protas-vairuotojas turi jį užvesti ir išjudinti, bet paskui turite važiuoti tik teisinga kryptimi – ten, kur sako šeimininkas. Jei nuolatos prisiminsite, kad be pastangų savo tikslo nepasieksite ir kad praėjęs laikas niekada nesugrįš, tuomet stengsitės jo nešvaistyti.

Tamasiniams žmonėms svarbi radžaso, arba veiklumo, savybė; jiems reikalingas aštrus, aktyvus protas. Tuos, kurie turi per daug radžaso, turi valdyti dieviškosios širdies savybės. Taigi, nuo neveiklumo turite pereiti prie veiklos – veikiant be jokių lūkesčių, vien iš meilės Dievui. Štai toks turi būti eiliškumas. Tinginystė – tai rūdys ir dulkės, savęs pažinimas – atgaiva ir gėris. Kada esate gimę kaip aukščiausias pasaulio kūrinys – žmogus, nepasišvęskite materijai. Per daugybę gimimų ir mirčių, per atgimimų ratą jūs iš inertiškos materijos išsivystėte į žmogų, didžiausią Kūrinijos perlą. Kaip kvaila būtų elgtis tarsi būtumėte menkesni. Iš visų būtybių gimimas žmogumi yra pats rečiausias. Yra labai daug būtybių, trokštančių gauti žmogaus kūną, kad galėtų pasiekti išsilaisvinimą. Iš 84 lakhų (8,4 milijonų) rūšių gimimas žmogumi yra pats rečiausias ir pats švenčiausias. Koks būtų praradimas, jeigu gavę dovanų tokį retą ir vertingą žmogaus gyvenimą, jūs elgtumėtės tarsi gyvuliai, ar dar blogiau – tarsi uolienos gabalas! Prisiminkite savo tikslą. Tik žmogus, kuris turi tikslą, gali eiti pirmyn; žmogus be tikslo liks ten, kur stovėjęs. Jūs gimėte turėdami tikslą, ir tas tikslas yra savęs pažinimas. Sutelkite pastangas!

Zagrebas, Kroatija.
2016 m. balandžio 24 d.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :