Kiekviena situacija yra jums į gera

Per satsangą Singapūre 2017 m. rugpjūčio 8 d. sekėjas Svamio paklausė apie pozityvų mąstymą ir apie tai, kaip elgtis, kai nutinka kas nors blogo.

Klausimas: Mano klausimas yra apie pozityvų mąstymą. Traukos dėsnis paremtas tikėjimu, kad jei galvosim pozityviai, mums nutiks pozityvūs dalykai. Bet kartais įvyksta nelaimingi atsitikimai, nors ir užsiimam pozityvia veikla ir su kitais elgiamės gerai. Tuomet suabejojame ir kyla klausimas, kodėl tokie dalykai vyksta. Ką daryti, kad nutiktų tik geri dalykai? Ar yra būdas, kaip išvengti nelaimingų situacijų? Kaip elgtis tokiose situacijose?

Svamis: Viskas yra pozityvu. Viskas priklauso nuo jūsų požiūrio.
Kai Buda savo mokiniams liepė eiti mokyti dvasingumo į kaimą, liūdnai pagarsėjusį žmonėmis, kurie neklauso nė vieno gero žodžio, mokiniai išsigando: „Mokytojau, jei ten nueisime, jie mūsų neklausys, jie mus iškoneveiks“.

Buda atsakė; „Gerai, tada galvokite, kad jie jus išbarė, bet nesumušė“.

Mokiniai paklausė: „O jei jie mus sumuš? “

Buda atsakė: „Tuomet galvokite, kad jus tik sumušė, bet neužmušė“.

Mokiniai paklausė: „O jei jie mus užmuš?“

Tada Buda tarė: „Gerai! Visa problema yra ta, kad kai esate gyvi jūs manote, jog esate kūnas. Mirtis sielos nepaveikia. Taigi, būsite išgelbėti nuo nereikalingos kūno naštos.“

Visada galvokite tik pozityviai. Viskas priklauso nuo to, kaip žiūrite į situaciją. Kai iškyla sudėtinga situacija, galvokite, kad galėjo būti blogiau, tuomet pasijusite geriau.

Kartą žmogus nuėjo pas guru ir pasiguodė: „Aš turiu labai daug sunkumų ir problemų namuose. Ką man daryti?“

Guru paklausė: „Ar turi karvių ar galvijų? Parsivesk juos visus į namus ir tada pasijusi geriau“. Nors ir pamanė, kad tai keistas sprendimas, žmogus parsivedė karves į namus, nes taip jam patarė guru. Tada jam pasidarė dar blogiau, nes visą laiką turėjo gyventi su karvėmis, kurios kėlė jam rūpesčių.

Praėjus šiek tiek laiko žmogus sugrįžo pas guru ir paklausė: „Ką tu man patarei? Lyg žmona su vaikais nebūtų kėlę man pakankamai rūpesčių, tu man pasakei parsivesti vidun ir visas karves. Dabar viskas dar blogiau!“

Guru atsakė: „O, argi? Labai gerai, dabar išvesk visas karves iš namų atgal į tvartą“.

Žmogus parvedė karves į daržinę ir tarė: „O, dabar taip ramu!“

Viskas bus taip, kaip į tai žiūrėsite – yad drishti tad srishti. Bet kurioje situacijoje galvokite apie tai, kas tebėra pozityvu. Pagalvokite, kad galėjo būti daug blogiau. Net ir tai žinant, yra tokių situacijų, kurios gali sukelti problemų.

Tarkime, sutinkate žmogų ir žinote, kad tikriausiai susiginčysite ar imsite blogai galvoti ar blogai elgtis. Tuomet pirmiausia vadovaukitės „Gyvenimo ABC“ (angl. Avoid Bad Company) – venkite blogos draugijos.

Jei eidami gatve pamatote gaują šunų, laukiančių jūsų, ar ir toliau eisite ta gatve, labai gerai žinodami, kad šunys jums įkąs? Iš tolo juos pamatę norėsite jų išvengti ir pasuksite kitu keliu, kad šunys jūsų neužpultų ir nesukandžiotų.

Panašiai, kai jūsų protas bus toks budrus, galėsite suprasti, atskirti ir teisingai pasirinkti. Jei vis tiek atsiduriate tokioje situacijoje, nors ir padarėte ką tik galėjote geriausiai, pagalvokite, ko Dievas nori jus išmokyti? Kas vis dar yra pozityvaus toje situacijoje? Jei taip mąstysite, taip skirsite, tai tikrai pamatysite, kad kiekviena situacija yra jums į gera – kad padarytų jus geresnius, nei buvote.

Šri Satja Sai Baba (per Madhu)
Šaltinis:
Bukletas apie Dieviškąjį vizitą Singapūre, 2017 m. rugpjūčio mėn.




Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :