Vienai minutei – viena kalorija

Tiktai žmogui duotas gebėjimas suvokti savo dieviškumą. Tam labai didelę reikšmę turi jo mitybos įpročiai. Iš visų 84 000 000 Žemėje esančių gyvų sutvėrimų rūšių, 83 999 999 rūšys, tokios kaip vabzdžiai, paukščiai, žinduoliai ir kt.  minta tuo, ką jiems Dievas davė gamtoje, ir dažniausiai jie yra sveiki, be ligų. Vienintelė išimtis yra žmogus. Vergaudamas savo gomuriui, jis pripažįsta tik virtą ir keptą pikantišką maistą ir nesuvokia, kad toks maistas trumpina jo gyvenimą.

Maistas, protas ir Dievas yra tarspusavyje susiję. Kai valgomas gyvulinis maistas, stiprėja gyvuliniai polinkiai. Koks maistas, tokios ir mintys. Šiais laikais žmogus elgiasi blogiau už laukinius žvėris: jis tapo žiaurus, negailestingas ir kietaširdis. Neliko atjautos, supratingumo. Pagrindinė to priežastis yra mityba.

Labai atidžiai rinkitės maistą. Supraskite, kad nuo jo priklauso jūsų sveikata ir laimė. Mūsų protėviai valgydavo du kartus per dieną, senovės išminčiai – tiktai kartą. Išminčiai sakė, kad tasai, kuris valgo vieną kartą per dieną, yra jogas (jogi), kuris valgo dukart per dieną, yra besotis (bhogi), o kuris valgo tris kartus – ligonis (rogi).

Dabar žmonės valgo ištisą dieną, jau nekalbant apie gėrimą ir užkandžiavimą tarp pagrindinio valgymo. Tai kaip jie išvengs virškinimo ir kitų negalavimų? Žmogui maisto reikia tiek, kad energijos gautų vieną kaloriją vienai minutei. Jauniems turi pakakti 2000 kalorijų per dieną. Kad būtų sveikas, žmogui per dieną reikia 1500 kalorijų. Tačiau šiais laikais suvalgoma iki 5000 kalorijų maisto. Todėl žmones ir vargina nevirškinimas ir nemiga. O nemiga tampa daugelio kitų negalavimų priežastimi. Nesirūpinkite dėl miego – jeigu gulti eisite neslegiami jokių rūpesčių, tuomet miegas savaime bus geras.

Kad kūnas būtų sveikas ir galėtumėte deramai atlikti savo priedermes, saiką turite jausti ne tik valgyje, bet ir visur kitur. Tačiau neperlenkite lazdos – pernelyg nesureikšminkite kūno. Pagrindinė visuomenėje tarpstančių blogybių priežastis yra požiūris į pasaulį iš pozicijos „aš“ ir „mano“. Turite vis mažiau save tapatinti su savo veiksmais, kol galiausiai visiškai to atsikratysite. Tik tuomet pavyks gyventi idealų gyvenimą.

Prasta sveikata būna ir dėl psichologinių priežasčių. Jeigu pulsą, kraujo spaudimą ar temperatūrą matuosite galvodami, kad galbūt susirgote, tuomet rodikliai tą ir patvirtins. Jeigu manysite, kad naktis bus bemiegė, taip ir bus. Todėl stenkitės visuomet laikytis tvirto ir pozityvo įsitikinimo, kad jūsų sveikata puiki.

Satja Sai Baba, 1990 m.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :