Kaip ištverti gyvenimo tempą ir neprarasti ryšio su Dievu?

Satsange Didžiojoje Britanijoje, 2016 m. balandį, vienas sekėjas paklausė Svamio, kaip suderinti dabartinį gyvenimo būdą ir ryšį su Dievu.

Klausimas: Svami, šiais laikais mūsų gyvenimo būdas yra kupinas įtampos, jis atitraukia mus nuo Dievo, dėl ko jaučiamės atitolę ir praradę ryšį su Dievu. Kaip man atlaikyti dabartinį gyvenimo būdą ir išsaugoti susitelkimą į Dievą?

Svamis: Kas tau užkerta kelią? Gyvenimo būdas tau užkerta kelią? Šitai nori pasakyti? Tai atsikratyk to gyvenimo būdo, kuris tau užkerta kelią! Dėl Dievo padaryti galima viską – tai yra gyvenimo tikslas. Jeigu kelią tau užkerta tas gyvenimo būdas, turi pakeisti savo gyvenimo būdą. Viename inde tuo pačiu metu negali laikyti ir oro, ir vandens. Kai indas pilnas oro, jame negali būti vandens, ir atvirkščiai, kai indas pilnas vandens, jame nėra vietos orui.

Labai seniai buvo toks Adi Šankaros mokinys, kuris kartą pasakė savo guru: „Svami, daugelis mano mėgstamų ir nemėgstamų dalykų, norų ir troškimų tampa kliūtimis mano dvasiniame kelyje. Jie niekur nedings. Ką man daryti?“

Adi Šankara parodė į žmogų, kuris už virvės traukė jautį, ir paklausė mokinio: „Kuris prie kurio pririštas? Ar jautis pririštas prie žmogaus, ar žmogus pririštas prie jaučio?“

Mokinys atsakė: „Jautis pririštas prie žmogaus. Kadangi žmogus eina pirmas, o jautis iš paskos.“ Ką tuomet padarė Adi Šankara? Jis paėmė peilį ir nupjovė virvę! Jautis nubėgo, o žmogus leidosi jam iš paskos. (Juokas)

Jūs prisirišę prie daiktų – štai kodėl tai tampa kliūtimi jūsų dvasiniame kelyje. Kas tampa kliūtimi, be to reikia apsieiti. Viskas gerai, jeigu sugebate gyventi taip, kaip karalius Džanaka – jis valdė visą Mitilą, bet pats buvo visiškai neprisirišęs.

Jeigu tokio sugebėjimo neturite, tuomet galite gyventi kaip Adi Šankara – kad būtumėte toliau nuo pagundų ir prisirišimų. Kas tuomet atsitiks? Tuomet kai kurie žmonės jus ims vadinti nesveikais, kvailais ar bepročiais – tegul; jūs žinote, kaip yra iš tikrųjų. Juk netampate kažkuo vien dėl to, kad taip jus kažkas pavadina – kas jūs esate, lemia jūsų pačių suvokimas. Jie už jus nevalgo, jie už jus nekvėpuoja, jie už jus nemiega. Visa tai turite daryti patys. Panašiai – jeigu norite Dievo, turite keisti savo gyvenimo būdą. Kito kelio nėra. Negalite vienu metu būti ir žemėje, ir danguje. Jeigu norite būti danguje, turėsite nusisukti nuo pasaulio.

Šaltinis: Sai Vrinda

Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :