Išsilaisvinimas neįmanomas be Atmos pažinimo

Žmogus gali turėti visus maisto produktus, kurių reikia patiekalui, bet jeigu neturės ugnies, kaip jis tą patiekalą pagamins? Taip ir išsilaisvinimas (mukti) neįmanomas be Atma džnanos [Atmos kaip vienintelės tikrovės pažinimo].

Jeigu skelbiama, kad išsilaisvinimą galima pasiekti maudantis šventuose vandenyse, tai ką sakyti apie žuvis ir kitus vandens gyvūnus, kurie upėse praleidžia visą savo gyvenimą! Jeigu tikima, kad į išsilaisvinimą veda metų metai, praleisti kalnų urvuose, tai ko pasiekia pelės ir laukiniai žvėrys? Jeigu išsilaisvinimą galima pasiekti tokiomis askezėmis, kada kūno gyvybė palaikoma valgant vien augalų šaknis ir gumbus bei kramtant lapus, tai ar ožkos, kurios minta tik lapais, arba kiaulės, kurios išsiknisa gumbų, irgi turi pasiekti išsilaisvinimą? Jeigu viso kūno išsitepimas pelenais vadinamas asketizmu, tai ar šunys ir asilai, kurie voliojasi pelenų krūvose, gali pretenduoti į išsilaisvinimą?

Tokie įsitikinimai ir praktikos – tai menko supratimo požymiai. Žmogus turi susitelkti į Atma džnaną, į Atmos – amžinos visuotinės tikrovės – pažinimą.

– Satja Sai Baba
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :