Norint patirti tikrą laimę, reikalingi trys dalykai

Norint patirti tikrą laimę, reikalingi trys dalykai.
Pirmiausia reikia žinoti tai, ką reikia žinoti.
Antra, reikia atsižadėti to, ko reikia atsižadėti.
Ir galiausiai reikia eiti ten, kur reikia eiti. 

Ką žmogui reikia žinoti? Jis turėtų klausti: Kokia šio pasaulio prigimtis? Kiek laiko čia būsiu? Ką čia patirsiu? Jūs matote, kaip į šį pasaulį žmonės ateina ir iš jo išeina. Šiame pasaulyje (džagat) viskas ateina ir išeina – tą rodo ir pats žodis dža-gat (ateiti ir išeiti). Laimingi pasijusite suvokę, kad šiame pasaulyje viskas yra laikina. Štai ką jums reikia žinoti. Kad tokia yra šio pasaulio tvarka.

Ko turėtumėte atsižadėti? Iliuzijos (brandhi). Kai gyvenate iliuzijoje, netikrus dalykus laikote tikrais ir į juos kabindamiesi patiriate daug sielvarto. Maža to, jūs galvojate, kad iliuzija (maja) ir sielvartas užspaudė jus savo gniaužtuose ir jau nebepaleis. Ar turi sielvartas rankas, kojas, akis, nosį ir kitas kūno dalis? Tik jūs jas turite! Tai jūs įsitveriate sielvartą, o ne atvirkščiai. Sielvartas neturi rankų, kuriomis jūsų įsitvertų. Bet jums atrodo, kad tai sielvartas surakino jus savo glėbyje – ir tai yra jūsų kančios priežastis. Tai yra neišmanymas, ir jo turite atsižadėti. Tik tuomet patirsite tikrą laimę.

Galiausiai, kur turėtumėte eiti? Turite eiti ten, iš kur atėjote. Visoms gyvoms būtybėms įgimta sugrįžti į savo kilmės šaltinį. Jūs kilote iš Atmos, į Atmą turite ir sugrįžti. Štai kur glūdi tikroji laimė.

Tas pats kalbama ir Vedų maldoje: „Vesk mane iš netikros būties į tikrą būtį, iš tamsos į šviesą, iš mirties į nemirtingumą (Asatoma sadgamaja, tamasoma džiotirgamaja, mritjorma amritamgamaja). Tai Dievo meldimas vesti iš netiesos į tiesą. Netiesa tiesą lydi tarsi šešėlis. Tamasoma džiotirgamaja. 

Kas yra šviesa ir kas yra tamsa? Egzistuoja tiktai viena – šviesa. Kai nematai šviesos, tada tau tamsu. Šviesa ir tamsa savarankiškai neegzistuoja. Tamsa yra šviesos nebuvimas. Tai suvokę pajusite laimę. Iš mirties į nemirtingumą (mritjorma amritamgamaja). Kas gali gimti ir mirti? Tiktai kūnas, – ne jūs. Jūs nei gimstate, nei mirštate. Kas gimsta, tam lemta mirti. Tad gimimas ir mirtis egzistuoja tik kūnui, bet ne Atmai. Tikra, amžina ir nemirtinga būtis yra tiktai Atma. Suvokę šią tiesą galėsite iš tikrųjų būti laimingi.

Šią Vedų maldą jūs kartojate kasdien, bet nesistengiate suprasti to, ką turėtumėte suprasti. Turite žinoti tai, ką jums reikia žinoti, atsižadėti to, ko reikia atsižadėti ir eiti ten, kur reikia eiti. Tik tuomet galėsite būti iš tiesų laimingi. Iki tol jūsų laimė bus trumpalaikė, ne nuolatinė.

– Satja Sai Baba
1996 m. rugsėjo 4 d. Prašanti Nilajamas 

Om asato mā sadgamaja
tamasomā džiotir gamaja
mritjormāamritam gamaja
Oṁ śhānti śhānti śhāntiḥ

Aum. Iš netiesos vesk į tiesą
Iš tamsos vesk į šviesą
Iš mirties vesk į nemirtingumą
Aum šanti, šanti šanti (ramybė)


Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :