Svami, kodėl Tu sutvėrei ir gerus, ir blogus žmones?

Svami, kodėl Tu sutvėrei ir gerus, ir blogus žmones?

Viename iš satsangų Dubajuje, 2016 m. kovo 31 d., mažas berniukas paklausė Svamio, kodėl Jis sutvėrė ir gerus, ir blogus žmones.

Berniukas: Svami, Tu esi pats tobuliausias žmogus visame pasaulyje. Kodėl taip atsitiko, kad tverdamas pasaulį Tu sukūrei ir gerus žmones, ir blogus žmones? Žinau, kad mes visi lygūs, tačiau kai kurie žmonės šiame pasaulyje elgiasi visai negerai. Juk pasaulis būtų laimingas ir klestintis, jeigu jame gyventų tik geri žmonės, tiesa?

Svamis: Ar kada nors dalyvavai sporto rungtynėse? Ar sportuoji?

Berniukas: Taip, Svami.

Svamis: Kokį sportą?

Berniukas: Krepšinį ir stalo tenisą.

Svamis: Ar tai būtų krepšinis, ar stalo tenisas – rungtynėms reikalingos dvi komandos. Viena komanda negali rungtyniauti, ar ne? Yra komanda, kuriai tu priklausai, ir yra kita komanda, priešingoje pusėje. Rungtynės vyksta tada, kai žaidžia dvi komandos. Jeigu taip nebūtų, jeigu niekas nesaugotų krepšio ir tu be paliovos pelnytum vis daugiau taškų, o paskui paskelbtum save nugalėtoju, tai tuomet ir medalį turėtum pats sau įsiteikti! Toks tavo žaidimas nieko neįtikins.

Stalo teniso rungtynėse taip pat turi būti du žaidėjai, po vieną priešingose pusėse – tik tada galima žaisti. Tik tada tai tampa rungtynėmis.

Visas pasaulis iš esmės yra sporto rungtynės. Jame gali pasitaikyti žmonių, kurie bus kitokie nei tu, kurie nepasakys, kad tai, ką tu darai, sakai ar galvoji, yra teisinga. Kartais tuos žmones tu laikai blogais, nes jie nesutinka su tavimi. Jie gali nepritarti tavo filosofijai ar tam, ką tu skelbi. Kartais tokius žmones tu vadini „blogais“. Tai – vienas iš būdų pažvelgti į „blogį“. Iš tiesų blogis yra tada, kai jūsų arba priešingos komandos nariai pažeidžiate žaidimo taisykles siekdami sau naudos, kad laimėtumėte rungtynes – štai tada atsiranda blogis.

Jeigu žmogus yra ne toks, koks esi tu, arba jeigu jis dėl tam tikrų priežasčių tavęs nemėgsta arba nesutinka su tavo kalbomis – tai nereiškia, kad jis yra blogas. Mokyklose vis dažniau laikomasi tokio požiūrio: „Jeigu jis su manimi nežaidžia arba man nepritaria, tai jis yra blogas, o aš esu geras.“ Tai klaidingas požiūris. Kai žmogus pažeidžia taisykles tam, kad laimėtų rungtynes – štai kas yra blogai. Yra įvairiausių žmonių, ir į juos turi žiūrėti kaip į skirtingas gėles sode – jų didžiulė  įvairovė. Tačiau jeigu jos niekam nekenkia, jeigu jos atlieka savo darbą niekam nekenkdamos, tai jos nėra blogos. Blogis atsiranda tada, kai kažkas siekdamas sau naudos pradeda kenkti kitiems. 

Kaip elgtis su „blogaisiais“? Ar Svamis žmones sutvėrė tam, kad jie būtų tobuli? Ar Svamis sutvėrė blogį? Ar Jis sutvėrė gėrį? Jeigu klausi šito, tuomet, žvelgiant iš aukščiausio taško, taip, tai tiesa – viską sutvėrė Dievas. Dievas sutvėrė dienas, ir naktis sutvėrė Dievas; Dievas sutvėrė vasarą, ir žiemą sutvėrė Dievas; dykumos sutvertos Dievo, upės irgi sutvertos Dievo – šitaip atsirado visa kūrinija. Žmogus, kuris mėgsta vasarą, bet nemėgsta žiemos, žiemą laikys bloga. Žmogus, kuris gyvena dykumoje ir nemėgsta šalčio ar upių, upes laikys blogomis. Žmogus, kuris mėgsta dienos šviesą ir nemėgsta nakties, naktį laikys bloga. Tai siauras požiūris. Viskas yra savo vietoje. Tiktai kada žmonės iš savanaudiškumo stengiasi piktnaudžiauti šia padėtimi, kai siekia sau naudos nepaisydami kitų žmonių – tai iš tiesų galima vadinti blogiu.

Taigi, kas už tai atsakingas? Imkim futbolą – kaip tu manai, ar tas žmogus, kuris išrado futbolą ar futbolo vartus, yra geras ar blogas? Ne, jis tiesiog sugalvojo žaidimą. Jis sukūrė žaidimo taisykles, jis nustatė, kad žaisti turi dvi komandos, ir žaisti turi sąžiningai. Komandų nariai turi žaisti nepažeisdami tam tikrų taisyklių, neperžengdami tam tikrų linijų – tik tuomet žaidimas juos džiugins. Taigi, ir Dievas tiktai sukūrė šį žaidimą. Kaip jį žaidžiate, tai priklauso nuo jūsų. Taisykles jūs žinote. Jei žaisite pagal taisykles, žaidimas jums patiks ir jausitės laimingi. Jeigu iš savanaudiškų paskatų taisykles laužysite, tuomet patys viską sujauksite – sukursite vadinamąjį „blogį“. Kol žmonės laikosi nustatytų taisyklių, tol nėra jokio blogio. Kokios tos taisyklės? Pasaulio taisyklė yra tokia – vykdyti savo dharmą (priedermes) – štai apie ką mes kalbame! Elkitės teisingai! Elkitės teisingai! Jeigu būsite tvirto charakterio, jums pavyks gyventi teisingai.
Print Friendly Version of this page Get a PDF version of this webpage

Raktiniai žodžiai :